Jugoszláv kalács:
400ml tej, 1 élesztő (40g), 3 evőkanál kristálycukor, 500-600g rétesliszt, 2 kiskanál só, 100ml olaj,
Krém: 3/4 Rama, 2 tojássárgája, 2 kiskanál só
A tejet megmelegítjük, betesszük egy edénybe. Elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt (10-15 perc).
A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, az élesztős tejet és lágy tésztát dagasztunk. Letakarjuk és hagyjuk megkelni.
Krém készítése: a langyos margarint elkeverjük a tojássárgával és a sóval, hozzáadunk 1-2 kocka krémsajtot, zúzott fokhagymát vagy reszelt sajtot. (ki mit szeret)
Kelés után a tésztát kétfelé vágjuk és mintegy 1 centi vastagra nyújtjuk.
Mindkét részt megkenjük a krémmel, ha szalonnásat akarunk rászórjuk a bacont és feltekerjük. A tetejére is kenünk egy kis krémet.
Ferde vágással háromszögeket formálunk belőle.
Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét szezámmaggal, reszelt sajttal, mákkal, vagy akár baconnal is: ki mit szeret. Tepsire rakva, 185-190 fokon aranybarnára sütjük, és időben kivesszük (mikor kezd pirulni, ne legyenek barnák)
Édes változat is készülhet belőle, akkor a tésztából hagyjuk ki a sót, a margarinos tojásos krémhez pedig keverjünk vaníliás cukrot, fahéjat, kakaót, ki hogyan szeretné. A tetejét megszórhatjuk nagy szemű kristálycukorral is. A képen a csokis verzió található.
...nem csak anyáknak
2011.02.17. 18:33
Tökéletes vendégváró - a mindenhogyan elkészíthető Jugoszláv kalács
Címkék: recept kalács vendégváró
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://csokanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr971766961
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.