A nagy ünneplés oka legjobb barátném hazajövetele, aki egyébként Anglia egyik legszebb részén lakik, és nemsokára férjhez megy, most a vőlegénnyel voltak nálunk, ami mindenképpen valami finomat kívánt. Reggel elmentem csibecombért és ott láttam meg ezt a gyönyörű tyúkot, szerelem volt első látásra, úgyhogy el is hoztam. Még csak fél órája főtt, de olyan illata volt, hogy a kutya máris be volt állva.
A húsleveshez:
1 kisebb vagy 1 fél tyúk
só, bors, leveszöldség
A húst hideg vízben feltesszük főni, figyelünk, mikor elkezd habozni, azt óvatosan leszedjük. Nem egyszer, ahányszor kell. Miután már forr és a hab is lent van, nagyon apró takarékra tesszük, sózzuk, borsozzuk, lefedjük és legalább 2-3 órán át nem bántjuk. Ezután megpucoljuk a leveszöldséget: répa, zeller, fehérrépa, karalábé, hagyma-tessék héjában hagyni ettől lesz szép színe a levesnek, paradicsom, beletesszük és fél-egy órát főzzük. Cérnametélttel vagy májgombóccal tálaljuk. Májgombóc recept máskor. Nagymamám szerint a jó húsleves olyan, mint a sör, hát ez olyan is volt: szép aranysárga és testes, zamatos.
A fokhagymás krumplihoz a krumplit megpucoljuk, sós, hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva 15 percig főzzük. Ezután tepsire borítjuk majd a fokhagymát héjastól vagy hajastól kinek mije, gerezdenként beledobáljuk. Fontos, hogy ne pucoljuk meg, mert ez adja a titkot. Így ugyanis a fokhagyma édesre sül majd, valami mennyei illata lesz. 35-40 perc alatt, magas hőmérsékleten megsütjük, kivesszük és hagyjuk hűlni. Addig mehet a csibe a szoliba, a combokat csak megmossuk, megsózzuk, bőrével felfelé betesszük a tepsibe. Felöntjük egy kis hárslevelűvel vagy valamilyen félédes borral. Egy almát cikkekre vágunk, közé dobáljuk. Sütőpapírt bevizezünk, kicsit kicsavarjuk majd a csirkére terítjük. 30-40 percet sütjük a papír alatt, majd készre pirítjuk újabb 40-50 perc alatt, csibétől függ, tessék rá figyelni, időnként meglocsolni a borral.
Sülés után legalább egy negyed órát kell pihentetni. Közben a krumpli közt kikeressük a fokhagymát és az ujjunkkal szétlapítjuk. A kinyomott krémet az ujjunkkal szépen rákenjük a sült krumplira ettől lesz mese finom íze.
A salátát megmossuk, eltépkedjük, a léhez 1 evőkanál cukrot fél evőkanál almaecettel összekeverünk, kicsit vizet, pár csepp olíva olajat hozzá, majd zsupsz rá.
A soufflé
Életem első souffléja, hála a szüzanyának, sikerült is.
4 személyre:
4 tojás, szétválasztva
150 g jó minőségű étcsoki
pici cukor
45 g vaj, plusz pici a kenéshez
1 csapott teáskanál (6 gramm) finomliszt
A vajat és a csokit gőz fölött lassan megolvasztjuk. A tojások habját felverjük, sárgájukat egyenként a lehűtött csokihoz adjuk. Óvatosan hozzákeverjük a habot, majd a pici lisztet. A soufflé formákat kivajazzuk, aljukba pici barna cukrot szórunk. a formákat megtöltjük úgy, hogy kb 1 centi a tetejüktől elmaradjon. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, ha látjuk, hogy feljött, kész. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad, az a jó, ha a közepe csurgós. Szifonban készült tejszínhabbal a döfi, de simán felverttel is jó, csak az ég szerelmére, a nyomokban mogyorót és mókust tartalmazó műhabot hanyagoljuk...
Puszi mindenkinek :-)
...nem csak anyáknak
2011.03.04. 16:00
Tyúkhúsleves, boros-almás sült csirkecomb fokhagymás krumplival, fejes salátával és a végén egy mennyei csokoládé felfújt, burzsuj nevén soufflé au chocolat
Címkék: csokoládé recept sült felfújt tyúkhúsleves csibecomb
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://csokanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr142716621
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.