Csók, Anyu

Anyának lenni nem könnyű. Dolgozó nőnek sem. Egy dolgozó, elvált anya, két gyerkőccel, új pasival és egy kutyával pedig megér egy blogot...

Linkblog

Címkék

30 (1) anya (1) bébiétel (1) betegség (1) család (1) csibecomb (1) csirkemell (1) csokoládé (1) darált (1) eat (1) ebéd (1) elizabeth (1) év (1) felfújt (1) főzelék (1) gilbert (1) gyerek (2) házi (1) hús (1) kalács (1) kenyér (1) könyv (1) kutya (1) love (1) nátha (1) pác (1) palacsinta (1) pray (1) recept (6) rozskenyér (1) saláta (1) sárgaborsó (1) sült (1) tészta (1) tyúkhúsleves (1) vendégváró (1) Címkefelhő

...nem csak anyáknak

2011.03.04. 16:00 Csók, Anyu

Tyúkhúsleves, boros-almás sült csirkecomb fokhagymás krumplival, fejes salátával és a végén egy mennyei csokoládé felfújt, burzsuj nevén soufflé au chocolat

Címkék: csokoládé recept sült felfújt tyúkhúsleves csibecomb

A nagy ünneplés oka legjobb barátném hazajövetele, aki egyébként Anglia egyik legszebb részén lakik, és nemsokára férjhez megy, most a vőlegénnyel voltak nálunk, ami mindenképpen valami finomat kívánt. Reggel elmentem csibecombért és ott láttam meg ezt a gyönyörű tyúkot, szerelem volt első látásra, úgyhogy el is hoztam. Még csak fél órája főtt, de olyan illata volt, hogy a kutya máris be volt állva.

A húsleveshez:
1 kisebb vagy 1 fél tyúk
só, bors, leveszöldség

A húst hideg vízben feltesszük főni, figyelünk, mikor elkezd habozni, azt óvatosan leszedjük. Nem egyszer, ahányszor kell. Miután már forr és a hab is lent van, nagyon apró takarékra tesszük, sózzuk, borsozzuk, lefedjük és legalább 2-3 órán át nem bántjuk. Ezután megpucoljuk a leveszöldséget: répa, zeller, fehérrépa, karalábé, hagyma-tessék héjában hagyni ettől lesz szép színe a levesnek, paradicsom, beletesszük és fél-egy órát főzzük. Cérnametélttel vagy májgombóccal tálaljuk. Májgombóc recept máskor. Nagymamám szerint a jó húsleves olyan, mint a sör, hát ez olyan is volt: szép aranysárga és testes, zamatos.

A fokhagymás krumplihoz a krumplit megpucoljuk, sós, hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva 15 percig főzzük. Ezután tepsire borítjuk majd a fokhagymát héjastól vagy hajastól kinek mije, gerezdenként beledobáljuk. Fontos, hogy ne pucoljuk meg, mert ez adja a titkot. Így ugyanis a fokhagyma édesre sül majd, valami mennyei illata lesz. 35-40 perc alatt, magas hőmérsékleten megsütjük, kivesszük és hagyjuk hűlni. Addig mehet a csibe a szoliba, a combokat csak megmossuk, megsózzuk, bőrével felfelé betesszük a tepsibe. Felöntjük egy kis hárslevelűvel vagy valamilyen félédes borral. Egy almát cikkekre vágunk, közé dobáljuk. Sütőpapírt bevizezünk, kicsit kicsavarjuk majd a csirkére terítjük. 30-40 percet sütjük a papír alatt, majd készre pirítjuk újabb 40-50 perc alatt, csibétől függ, tessék rá figyelni, időnként meglocsolni a borral.
Sülés után legalább egy negyed órát kell pihentetni. Közben a krumpli közt kikeressük a fokhagymát és az ujjunkkal szétlapítjuk. A kinyomott krémet az ujjunkkal szépen rákenjük a sült krumplira ettől lesz mese finom íze.
A salátát megmossuk, eltépkedjük, a léhez 1 evőkanál cukrot fél evőkanál almaecettel összekeverünk, kicsit vizet, pár csepp olíva olajat hozzá, majd zsupsz rá.

A soufflé
Életem első souffléja, hála a szüzanyának, sikerült is.
4 személyre:
4 tojás, szétválasztva
150 g jó minőségű étcsoki
pici cukor
45 g vaj, plusz pici a kenéshez
1 csapott teáskanál (6 gramm) finomliszt

A vajat és a csokit gőz fölött lassan megolvasztjuk. A tojások habját felverjük, sárgájukat egyenként a lehűtött csokihoz adjuk. Óvatosan hozzákeverjük a habot, majd a pici lisztet. A soufflé formákat kivajazzuk, aljukba pici barna cukrot szórunk. a formákat megtöltjük úgy, hogy kb 1 centi a tetejüktől elmaradjon. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, ha látjuk, hogy feljött, kész. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad, az a jó, ha a közepe csurgós. Szifonban készült tejszínhabbal a döfi, de simán felverttel is jó, csak az ég szerelmére, a nyomokban mogyorót és mókust tartalmazó műhabot hanyagoljuk...

Puszi mindenkinek :-)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr142716621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása