Csók, Anyu

Anyának lenni nem könnyű. Dolgozó nőnek sem. Egy dolgozó, elvált anya, két gyerkőccel, új pasival és egy kutyával pedig megér egy blogot...

Linkblog

Címkék

30 (1) anya (1) bébiétel (1) betegség (1) család (1) csibecomb (1) csirkemell (1) csokoládé (1) darált (1) eat (1) ebéd (1) elizabeth (1) év (1) felfújt (1) főzelék (1) gilbert (1) gyerek (2) házi (1) hús (1) kalács (1) kenyér (1) könyv (1) kutya (1) love (1) nátha (1) pác (1) palacsinta (1) pray (1) recept (6) rozskenyér (1) saláta (1) sárgaborsó (1) sült (1) tészta (1) tyúkhúsleves (1) vendégváró (1) Címkefelhő

...nem csak anyáknak

2011.02.24. 21:34 Csók, Anyu

Egy kis retro: finom főzelék túrós, lekváros, kakaós palacsintával

Címkék: recept palacsinta főzelék ebéd

Had kezdjem a mai posztot egy régi, de nagyon jópofa Hofi viccel.
Nénike bemegy a henteshez (abban az átkos, régi, Milka nélküli, de még normális virslit kapható  világban) a henteshez.
- Kérek egy kiló farhátat.
- Nincs!
- Akkor egy kiló tarját
- Nincs!
- akkor egy kis oldalast
- Nincs!
- hát akkor egy fél kiló zuzát
- Nincs!
Raktárból kikiált a boltvezető: Béla! Ki az aki így válogat...

Hát kb. ilyen világban nőttem én is fel, bár már annyira nem a sötét átkosban, de egy kisvárosban biza nem volt valami extra választék.  Emlékszem amikor a 90es évek elején anyu először hozott csibesonkát ami még valódi mellből készült, úgy bontotta ki a 10 dekát otthon, mintha bélszín lenne. Bolt csak hétfőtől  péntekig 9-4 óráig, mégis mindenki be tudott vásárolni. Akkor nálunk husi csak hétvégeken volt, az is nagyjából nagyanyámék udvaráról került az asztalra. Hétközben meg menza, szünetben meg anyu kitalált ezt-azt. Gyakori volt a főzelék, és nálunk a palacsinta is főétel volt, általában valami tejes leves esetleg gulyásleves után.

Ez az emlék szülte a mai menüt is, igaz a tartalmas levesből egy kis finom főzelék lett, mi tényleg finom is volt, úgyhogy a mai menü:

Finom főzelék túrós, lekváros, kakaós palacsintával

A főzelékhez 2 személyre:
1 kávéscsésze /1,5 dcl/ borsó (ez itt a reklám helye:: IGLO tavaszi borsó valami zseniális)
1 répa
só, kávéskanál cukor
másfél - két evőkanál liszt, tej
A répát felszeleteljük kb. borsónál picivel nagyobb kockákra (előtte pucoljuk :-)). A borsóval, pici sóval és a cukorral feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje; fedő alatt kb. 15-20 perc. Bevallom, ha valamit nem tudok rendesen, az a rántás, így én mindent habarok. A lisztet a tejjel csomómentesen elkeverjük és behabarjuk a főzeléket, 5 perc alacsony lángon kell neki, hogy elveszítse a liszt ízét, közben kevergetni kell, nehogy lesüljön. A végén egy kis ecettel ízesítsük.

Palacsinta
Az ember hajlamos olykor abba a hibába esni, hogy az egyszerű dolgokat rutinból teszi és az egy idő után nem olyan jó. Mióta rátaláltam az alábbi palacsinta tészta receptre újra finom, fantasztikus palacsintáink vannak. A képen látható sem a photoshopp eredménye de tény, hogy minden héten a zöldségestől hordjuk a házi tojást.
A recept:
200 g liszt
2 tojás
3 dcl víz
2 dcl szóda ha nincs otthon víz + kis kávéskanál szódabikarbóna
pici só
fél dcl olaj a sütéshez
a tojásokat elkeverjük a liszttel majd fokozatosan a többi folyadékot hozzáöntjük. Jó fél órát hagyjuk állni. Ha van botmixer, vagy turmixgép ajánlom, nagyon finoman keveri el, egész más lesz tőle a palacsinta.
Mindenki tölti ahogy szereti, nálunk túró volt kikeverve tejfüllel, pici cukorral, valamint kakaó, baracklekvár. Ha valaki kakaósat készít érdemes picit olajosan hagyni a palacsintát, attól lesz finom folyós-csokis.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr802716754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása