Had kezdjem a mai posztot egy régi, de nagyon jópofa Hofi viccel.
Nénike bemegy a henteshez (abban az átkos, régi, Milka nélküli, de még normális virslit kapható világban) a henteshez.
- Kérek egy kiló farhátat.
- Nincs!
- Akkor egy kiló tarját
- Nincs!
- akkor egy kis oldalast
- Nincs!
- hát akkor egy fél kiló zuzát
- Nincs!
Raktárból kikiált a boltvezető: Béla! Ki az aki így válogat...
Hát kb. ilyen világban nőttem én is fel, bár már annyira nem a sötét átkosban, de egy kisvárosban biza nem volt valami extra választék. Emlékszem amikor a 90es évek elején anyu először hozott csibesonkát ami még valódi mellből készült, úgy bontotta ki a 10 dekát otthon, mintha bélszín lenne. Bolt csak hétfőtől péntekig 9-4 óráig, mégis mindenki be tudott vásárolni. Akkor nálunk husi csak hétvégeken volt, az is nagyjából nagyanyámék udvaráról került az asztalra. Hétközben meg menza, szünetben meg anyu kitalált ezt-azt. Gyakori volt a főzelék, és nálunk a palacsinta is főétel volt, általában valami tejes leves esetleg gulyásleves után.
Ez az emlék szülte a mai menüt is, igaz a tartalmas levesből egy kis finom főzelék lett, mi tényleg finom is volt, úgyhogy a mai menü:
Finom főzelék túrós, lekváros, kakaós palacsintával
A főzelékhez 2 személyre:
1 kávéscsésze /1,5 dcl/ borsó (ez itt a reklám helye:: IGLO tavaszi borsó valami zseniális)
1 répa
só, kávéskanál cukor
másfél - két evőkanál liszt, tej
A répát felszeleteljük kb. borsónál picivel nagyobb kockákra (előtte pucoljuk :-)). A borsóval, pici sóval és a cukorral feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje; fedő alatt kb. 15-20 perc. Bevallom, ha valamit nem tudok rendesen, az a rántás, így én mindent habarok. A lisztet a tejjel csomómentesen elkeverjük és behabarjuk a főzeléket, 5 perc alacsony lángon kell neki, hogy elveszítse a liszt ízét, közben kevergetni kell, nehogy lesüljön. A végén egy kis ecettel ízesítsük.
Palacsinta
Az ember hajlamos olykor abba a hibába esni, hogy az egyszerű dolgokat rutinból teszi és az egy idő után nem olyan jó. Mióta rátaláltam az alábbi palacsinta tészta receptre újra finom, fantasztikus palacsintáink vannak. A képen látható sem a photoshopp eredménye de tény, hogy minden héten a zöldségestől hordjuk a házi tojást.
A recept:
200 g liszt
2 tojás
3 dcl víz
2 dcl szóda ha nincs otthon víz + kis kávéskanál szódabikarbóna
pici só
fél dcl olaj a sütéshez
a tojásokat elkeverjük a liszttel majd fokozatosan a többi folyadékot hozzáöntjük. Jó fél órát hagyjuk állni. Ha van botmixer, vagy turmixgép ajánlom, nagyon finoman keveri el, egész más lesz tőle a palacsinta.
Mindenki tölti ahogy szereti, nálunk túró volt kikeverve tejfüllel, pici cukorral, valamint kakaó, baracklekvár. Ha valaki kakaósat készít érdemes picit olajosan hagyni a palacsintát, attól lesz finom folyós-csokis.
...nem csak anyáknak
2011.02.24. 21:34
Egy kis retro: finom főzelék túrós, lekváros, kakaós palacsintával
Címkék: recept palacsinta főzelék ebéd
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://csokanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr412716754
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.