Megmondom őszintén én nagyon szeretem a salátát. Ha egész évben 150 forint körül lenne a fejes saláta, nekem más savanyúság nem is kéne. De nem csak a saláta nevű zöldséget, de a saláta nevű ételt is nagyon szeretem. Az okosok szerint a saláta több étel összekeverve valamilyen öntettel, legtöbbször hidegen tálalva. Valami jót tehettem előző életemben, mert a párom is szereti, és nem gondolja, hogy ez csak valami nyúlkaja. Persze a mi salátáinkat nem is úgy kell elképzelni hogy 2 salátalevél 3 káposztával. Aki még óckodik a gondolatától is, lehet az alábbit kéne megpróbálnia, és megváltozna a véleménye, merthogy a tegnapi menü:
Pácolt csirkesaláta
2 személyre:
másfél csirkemell
150 g fusilli tészta
1 kisebb jégsaláta
150 g sajt /ha szereted a markáns ízt feta vagy kék sajt, ha csak az egyszerűt ementáli vagy trappista/
a páchoz:
1 citrom leve
2 evőkanál olaj
1 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
színes bors - legjobb a Kotányi őrlőse
a salátaöntethez:
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál dijoni mustár
1 grépfrút leve
1 evőkanál olíva olaj
őrölt bors, só
Tisztában vagyok vele, hogy ezek a hozzávalók nem minden konyha része, de aki szeret főzni, fizetés környékén érdemes ezt-azt venni, ezek a hozzávalók (1 szójaszósz vagy 1 liter almaecet legtöbbször 1-2 évig is elegendők, nálam legalábbis)
Na, csirkemellet apró csíkokra vágjuk, a páchoz mindent összekeverünk, csibecici bele, legalább 1 órára hűtőbe. Utána bő vízben kifőzzük a tésztát, zacskón tessék megnézni, meddig kell főzni, hogy al dente legyen. Leszűrjük és langyosra hűtjük. Olajon megpirítjuk a csirkemellcsíkokat. Ha csak sima sajtot teszünk majd mellé, vagy ezt el is hagyjuk, sózzuk is, feta sajtnál azonban ne, mert maga a sajt sós lesz. A jégsalátát apró csíkokra vágjuk, beletesszük egy nagyobb edénybe, hozzátesszük a lecsöpögtetett tésztát, a csirkemellet, majd nyakon öntjük a salátaöntettel. A végén megszórjuk az apró kockákra vágott sajttal
Megjegyzés: a páclét sülés közben leöntöttem a húsról és azt is hozzátettem, nagyon finom.
Remélem, ízleni fog, nálunk semmi nem maradt belőle, pedig egész emberes adag volt.