Csók, Anyu

Anyának lenni nem könnyű. Dolgozó nőnek sem. Egy dolgozó, elvált anya, két gyerkőccel, új pasival és egy kutyával pedig megér egy blogot...

Linkblog

Címkék

30 (1) anya (1) bébiétel (1) betegség (1) család (1) csibecomb (1) csirkemell (1) csokoládé (1) darált (1) eat (1) ebéd (1) elizabeth (1) év (1) felfújt (1) főzelék (1) gilbert (1) gyerek (2) házi (1) hús (1) kalács (1) kenyér (1) könyv (1) kutya (1) love (1) nátha (1) pác (1) palacsinta (1) pray (1) recept (6) rozskenyér (1) saláta (1) sárgaborsó (1) sült (1) tészta (1) tyúkhúsleves (1) vendégváró (1) Címkefelhő

...nem csak anyáknak

2011.03.07. 21:06 Csók, Anyu

Finn rozskenyér

Címkék: kenyér recept házi rozskenyér

a receptet a csodálatos Nigella Lawson könyvéből emelem ki, bár egy-két apró módosítás volt rajta
220 g rozsliszt /nekem fehér volt, ezzel is finom/
300 g simaliszt
7 gramm, azaz 1 zacskó élesztő /én fél kocka élesztőt kevertem el fél deci vízben egy kis cukorral, azt futtattam meg úgy 10 percig a radiátoron/
3 dcl víz /ha friss élesztővel dolgozunk, ebből kell leszámolni/
1 teáskanál só
1 evőkanál barna nádcukor /tipikus finn hozzávaló :P/
4 evőkanál olvasztott vaj /nálam 1 evőkanál olvasztott vaj, a többi olíva olaj/

Ha zacskós élesztővel dolgozunk, azt hozzáadjuk az átszitált liszthez /Nigella nem írta a szitálást, de szerintem könnyebb lesz tőle a tészta/, majd a sót, cukrot, vizet és 1 evőkanál olvasztott vajat. Megdagasztjuk, cipót formálunk belőle és megkenjünk a maradék vajjal, vagy pár csepp olívaolajjal. Hagyjuk 1 órán át kelni meleg helyen, vagy egy éjszakát hűvös helyen. Kipufoljuk belőle a levegőt, átgyúrjuk, majd végleges alakjára formáljuk. Letakarjuk és 30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük - gázsütőnél 5-ös fokozat - betesszük a kenyeret és kb 45 perc alatt készre sütjük. Megkopogtatjuk az alját, ha kong, jó.

Kezdőknek is ajánlom, mert egy 5-10 perces kézi dagasztás is elég neki. Sötét rozsliszttel lehet igazán finnes, így szép fehér maradt, de házi kacsazsírral majdnem az este áldozata lett. Tessék nyugodtan kipróbálni, a kenyérillat valami fantasztikus a lakásban, és maga az élmény, hogy sikerült kenyeret, egy ilyen elementáris, manapság mégis alulbecsült ételt megsütni, na az leírhatatlan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr702716636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása